Haber

Meclis’te Altıncı Grup Kurulacak mı?

14 Mayıs’ta yapılan milletvekilliği seçimlerinde AK Parti, CHP, YSP, MHP ve İYİ Parti, Meclis’te küme oluşturmaya yetecek milletvekili sayısına ulaşmayı başardı. Şimdi ‘Altıncı Grup’ Meclis kulislerinde en çok konuşulan konulardan biri. Nasıl? CHP listelerinden seçime katılan ve milletvekili seçilen DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Partilerin milletvekili sayısı 38’e ulaştı. Ancak bu partilerin hiçbirinin milletvekili sayısı 20’ye ulaşmıyor küme.

Gündemde yeni bir ‘çatı partisi’ tartışması var. O halde olası senaryolara birlikte göz atalım.

Millet İttifakı bileşenlerinden olan dört parti, CHP ile yaptıkları anlaşma sonucunda kendi listelerinden seçime katılmadı.

CHP listelerinden seçime katılan DEVA Partisi 15, Gelecek ve Saadet Partisi 10, Demokrat Parti 3 milletvekili çıkarmayı başardı. Şimdi Meclis’te bu partilerin milletvekillerinin CHP’den ayrılarak kendi partilerine geçmesi bekleniyor. Ancak ayrı ayrı ele alındığında hiçbiri Meclis’te grup oluşturmak için gereken 20 milletvekilini sağlayamaz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir kümeye sahip olmanın değerli avantajları vardır. Meclis Başkanlığına 20 milletvekili ile başvuran her parti, kümelenme hakkı kazanıyor.

Grubun sahibi olan siyasi partilerin haftalık kümelenme toplantıları, salon hakkı, çalışma ofisi ve sekretarya hakkı, özel küme danışmanı çalıştırma, Meclis’te gündem belirleme ve söz sahibi olma hakları vardır. özel bir gündemle.

Dolayısıyla bu kazanımlardan mahrum kalmamak için bu partilerin güçlerini birleştirmeleri ve tek çatı altında kümelenmeleri kesin görülüyor.

Ancak önemli bir sorun var: Hangi parti altında birleşecekler?

TBMM tüzüğüne göre küme oluşturmak için aynı partiden 20 milletvekilinin bulunması kuraldır.

Bu durumda dört partinin milletvekillerinin tek partide orta noktada bir araya gelmeleri gerekir. Çatı Partisi olarak en çok öne çıkan parti ise hiç şüphesiz DEVA Partisi çünkü 15 milletvekili bulunan DEVA’nın diğer üç partiye sayısal üstünlüğü bulunuyor. Ancak bu, diğer tarafların DEVA’ya katılmayı kabul edeceği anlamına gelmez. Dolayısıyla Meclis çatısı altında farklı bir Parti kurulabilir.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçimlerin hemen ardından yaptığı açıklamada, Meclis’te yeni bir grup kurulmasının hayati önem taşıdığının altını çizdi.

Davutuoğlu, seçim öncesi DEVA-Gelecek-Saadet olarak üçlü ittifak kurmak istediklerini ancak DEVA Partisi tarafından kabul edilmediğini söyledi. Deva Parti lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı divanlarında Davutoğlu’nun önerisini oyladıklarını ve bu ittifak önerisinin ‘oybirliği’ ile kabul edilmediğini belirtti. Ancak Meclis’te ortak bir küme oluşturulması farklı bir öneridir ve şüphesiz yeniden değerlendirilecektir.

Altıncı küme için anlaşmaya varılırsa küme toplantılarında hangi siyasi liderin konuşacağı da merak konusu.

Akla gelen en mantıklı öneri, her hafta başka bir başkanın grup konuşması olarak öne çıkıyor. Ancak bu durumda Deva, Gelecek ve Saadet Partileri farklı siyasi programları temsil ettiğinden grup görüşmelerinin hangi programda yapılacağı da bir başka soru işaretidir. Bu soruna çözüm olarak ortak komisyonda hazırlanan ve üç tarafın üzerinde anlaşmaya vardığı konulardaki metinler konuşma şeklinde yapılmalıdır.

Demokrat Parti’nin DEVA, Gelecek ve Saadet Partilerine katılması beklenmiyor.

TBMM’de 6. küme kurulması halinde AK Parti, CHP, YSP, MHP ve İYİ Parti toplantılarının yanı sıra henüz adı netleşmeyen grubun toplantıları da yapılacak. Bazı yorumlara göre Meclis’te küme oluşturmak amacıyla gerçekleşecek bu ortaklık, Meclis dışında devam edecek yeni bir ittifakın temelini oluşturabilir.

Böyle bir senaryoda 2024 Yerel Seçimlerinde Altı Masa’dan yeni bir ittifak çıkabilir.

14 Mayıs sonrası yapılan açıklamalarda DEVA ve Gelecek Partileri’nin CHP ile birlikte hareket ederek AK Parti tabanından yeterli oyu alamadığından bahsedildi. Bu açıklamalar Babacan ve Davutoğlu tarafından ciddiye alınırsa, sadece Meclis içinde değil, Meclis dışında da bir ittifakın gerçeğe dönüşmesi önemli bir ihtimal.

suruc-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu